Kapalı Kutu Atölyesi

İzmir’deki Goethe Enstitüsü ve K2 Güncel Sanat Merkezi’nin işbirliğiyle, Brüksel’de yaşayan Alman sanatçı Stefan Bohnenberger K2 Galleri’de KAPALI KUTU Atölyesi düzenleyecek. Atölye 14-30 Nisan tarihlerinde 14.00-19.00 saatlerinde gerçekleşecek. Devamında hazırlanacak sergi 5 Mayıs’ta seyircisiyle buluşacak. Ayrıntılı bilgi için aşağıya bakınız.

İzmir’deki Goethe Enstitüsü’nün daveti üzerine, sanatçı ‘kapalı kutu’ hakkında hazırlık toplantıları düzenlemek ve fikir alışverişinde bulunmak için İzmir’e geldi. Sonuç olarak, K2 Galeri’nin İzmir’de düzenlenecek ‘kapalı kutu’ projesi için bir ‘üs’ olması kararlaştırıldı. Sanatçı bu güne kadar dünyanın pek çok farklı yerinde, 300 kadar katılımcıyla benzer atölyelerde çalıştı. Bir sonraki atölyeyi İzmir’de ağırlamaktan gurur duyuyoruz.

“Kapalı kutu”; içlerine yerleştirilmiş küçük iç mekân veya yerleştirmelerin, üstlerindeki kapı deliğinden görülebildiği kutular olarak tarif edebiliriz. Bu kutular, mekân, zaman, ışık ve algılama arasındaki ilişkilere dikkat çekmektedir. Biz izleyiciler olarak belli bir yerde belli bir zamanda dururken bir yandan da ışık kaynağımız belirlenmektedir; ve bu kutulara bakarken verili koşullar içerisinde konumlanışımızın bir sonucu olarak kutunun içinde gördüğümüz manzaranın biricikliğini fark etmeye davet ediliyoruz.
Atölyenin niteliğinin anlaşılabilmesi adına Stefan Bohnenberger, kendisinin yapmış olduğu beş adet kutu ve farklı şehirlerdeki atölye çalışmalarından ikisinin kitapçıklarını K2 Dokümantasyon ve Sanatçı Arşivine bırakmıştır. Dileyenler ofis saatleri içinde eserleri inceleyebilirler.

Atölye, kutuların üretimini ve arkasında yatan fikirlerden yola çıkacak tartışmaları içermektedir. Sürece katılması beklenen sanatçılar arasında gerçek bir işbirliği için bir çağrıdır. Üç tür olası işbirliği yöntemi öngörülmektedir: İlki, katılımcı sanatçının getirdiği bir eserin (ya da eserlerinin arasından seçilecek bir tanesini) Bohnenberger tarafından kutusunun (alanının ve ışığının) hazırlanması. İkincisi, Bohnenberger’in sunacağı kutuya yerleştirilecek eseri katılımcının seçmesi. Sonuncu olarak da sadece kapı gözetleme deliğini atölyede edinip katılımcıların kendi kutularını ve eserlerini hazırlaması. Stefan Bohnenberger’in sözleriyle “ hepsinde ortak olan şey benden her bir sanatçıya verilecek olan kapı deliğinin sunuma ritüelidir, bu da ortak sanatsal serüvenimizin sembolik bir hareketidir.”

Atölye konuya ilgili ve fikren katkıda bulunmak isteyen sanatçılara açıktır. Sizleri de ilgi göstereceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızı çağırmaya davet ediyoruz.
‘Kürasyonu’ Stefan Bohnenberger tarafından yapılacak bir sergi, atölyeyi takriben izleyicilere açılacaktır. Sanatçı kendisini ‘küratör karşıtı’ olarak tanımlamakta, ve aslen bir sanatçı ile bir küratör arasındaki işbirliğinin temelinde yatan esaslara önem vermektedir.

Atölyeye katılmak isteyen sanatçılar kendiişlerini/portfolyolarını, atölye hakkındaki düşünce ve sorularını Stefan Bohnenberger ile e-posta yolu ile paylaşabilirler (princestufitz@hotmail.com).

Zaman Çizelgesi

Kapalı Kutu Atölyesi
14-30 Nisan 2015
14.00-19.00 – Haftaiçi her gün
Yer: K2 Galeri
Adres: Cumhuriyet Bulv. No. 54 Büyük Kardıçalı Hanı 2. Kat

Sergi:
05 – 23 Mayıs 2015
11.00-18.30 – Haftaiçi her gün
Yer: K2 Galeri
Adres: Cumhuriyet Bulv. No. 54 Büyük Kardıçalı Hanı 2. Kat

Ayrıntılı Bilgi için:
Goethe-Enstitüsü İzmir
0090 232- 489 56 87

K2 Güncel Sanat Merkezi
0090 232- 445 31 51

Sanatçı Hakkında:
STEFAN BOHNENBERGER
www.stefanbohnenberger.com
www.youtube.com/user/princestufitz
www.stefanbohnenberger.blogspot.be
İletişim:
princestufitz@hotmail.com