Küçük Amal: Çeşme

The Walk-Yürüyüş projesi kapsamında, 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3,5 metre boyundaki kukla Küçük Amal, 5 Ağustos 2021 Perşembe günü K2 Urla Nefes Alanı’nda Türkiye ve Suriye’den çocuklarla bir araya gelerek Açık Stüdyo işbirliğinde T’ai Chi Ch’uan ve ardından hip hop yaptı. Küçük Amal’a, özlemiş olabileceği düşünülerek, IOM Turkey Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu tarafından hazırlanan, Türk ve Suriye mutfağından tarifleri içeren “Baharat” kitabındaki Suriye tatlılarından biri ikram edildi. Küçük Amal, Portland’da (ABD) bulunan Remote Theater Project’in kendisi için özel olarak hazırladığı programı büyük ekranda canlı bağlantıyla izledi. Portland’da yaşayan genç mülteciler, Küçük Amal’a yazdıkları mektupları okurken, Pihcintu Multinational Immigrant and Refugee Girls’ Chorus eşliğinde Kinan Azmeh’s City Band ve Portland Senfoni Orkestrası’ndan müzisyenler, geleneksel Suriye müziği ve Amal için bestelenen bir eseri icra ettiler. 

Küçük Amal, Türkiye rotasını 8 Ağustos Pazar akşamı, Çeşme’de onu uğurlamaya gelen çocuklar ve aileler eşliğinde tamamladı. Amal, iki haftalık Türkiye yolculuğunun son durağı olan Çeşme’de, Musalla 1108. Sokak’taki Sağlık Plajı’nda, mülteci krizi süresince şehirden yolu geçenleri ve karşı kıyıya geçerken Akdeniz’de hayatını kaybedenleri temsil etmek üzere K2 Güncel Sanat Merkezi’nin oluşturduğu, bağışlanan ayakkabılardan meydana gelen yerleştirmenin arasından denize doğru yürüdü ve bir sonraki durağı olan Yunanistan’a gitmek üzere Türkiye’ye veda etti. Etkinlik, Suriyeli DJ OM.EL BEAT’in uğurlama konseri ile son buldu. Küçük Amal’ı uğurlamaya gelenler arasında Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da yer aldı. 

Yapımcılığını Stephen Daldry, David Lan, Tracey Seaward ve Naomi Webb’in üstlendiği The Walk-Yürüyüş, Birleşik Krallık merkezli tiyatro topluluğu Good Chance Tiyatrosu ile dünyanın önde gelen kukla topluluklarından, War Horse-Savaş Atı’nın yaratıcıları Handspring Kukla Kumpanyası işbirliğinde gerçekleştirildi. Gezici sanat ve umut festivali olarak anılan The Walk-Yürüyüş’ün sanat direktörlüğünü Amir Nizar Zuabi üstlendi. Projenin Türkiye yapımcıları ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve kültür yöneticisi Recep Tuna oldu.

Küçük Amal, annesini bulmak üzere çıktığı yolculukta, 27 Temmuz ile 4 Kasım tarihleri arasında 8 ülke sınırını geçerek 8.000 kilometre yol kat etti. Amal’in Türkiye’de başlayan yolculuğu sırasıyla Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika’nın ardından Birleşik Krallık’ta son buldu. 

Ailelerinden ayrılarak yerinden edilmiş milyonlarca mülteci çocuğun bir simgesi olan Küçük Amal, ziyaret ettiği her köy, kasaba ve kentte; sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından halka açık, samimi kültür-sanat etkinlikleriyle karşılandı.

 

https://www.walkwithamal.org/tr/