Oyuncak Bahane

Ovacık’ın, “Oyuncak Bahane, esas olan oyun oynamak” özdeyişiyle tasarladığı ahşap oyuncaklar sergide izlenebilir. Sergilenecek oyuncaklar, Türkiye’nin tarihinde; İstanbul’da üretilen Eyüp oyuncaklarından, Anadolu’da oynanan oyunlardan ve anonim oyun nesnelerinden yola çıkılarak tasarlanmıştır. Endüstrileşme öncesi oyun oynama biçimlerine, çocukların oyuncakla kurduğu yaratıcı ilişkiye dikkat çekilmektedir. Çocukların kendilerinin ya da büyükleriyle birlikte yaptıkları, hafızalardaki basit, hareketli, sesli oyun araçları bu serginin ilham kaynağı olmuştur. Serginin arka planındaki düşünceyle, tüketim kültürünün oyun oynamaktan çok, çocuğu çok sayıda ve çeşitli oyuncak edinmeye yönlendiren ediminin altı çizilmektedir. Tasarımcı, “Oyun oynamanın bir bahane olarak oyuncak satın alınmasıyla, (z)engin oyuncak dünyasının oyun oynama kültürünü ele geçirdiğini” vurgulamaktadır. Bu farkındalıkla tasarlanan 6 adet ahşap oyuncak sergide yerini almaktadır. Hafızalarımızdaki oyuncaklar arasından iki parmak arasında döndürülerek atılan fırıldak, düğme ve ip ile yapılan fır fır, sokakta çocukların telden yaptıkları ve çevirdikleri tel çember, Eyüp Oyuncaklarından, Canbaz, Saplı Davul, Şeytan Minaresi isimli oyuncaklar seçilerek, bunların bedensel hareketlerle oynanabilecekleri büyük boyutlu oyuncaklara dönüştürülmüştür. Ahşap ve doğal keçe kullanılarak yapılan oyuncaklar, çocukların –ya da yetişkinlerin- oynarken oyun deneyiminde keşfetmelerini, beceri kazanmalarını, söküp, takarak, oyuncağın üzerine isterse resim yaparak oyuncakları değiştirme, dönüştürme, müdahale etme olanağı sağlar. Renksiz, resimsiz, nötr biçimli bu nesneler oynayanın yaratıcılığını kullanmasını ve büyüklükleriyle ise bedensel hareketlerle oyun oynamasını teşvik eder, olanak sağlar.

 

Endüstriyel Tasarımcı ve akademisyen (Yrd. Doç. Dr.) Mine Ovacık’ın “Oyuncak Bahane” adlı sergisi, K2 Güncel Sanat Merkezi’nde (İzmir), 10 Şubat 2016 Çarşamba günü saat 18.00’de açılıyor.

Sergi alanında oyuncaklarla oynanabilmesi öngörülerek, serginin bir oyun alanı olarak sunuluyor olması izleyiciyi katılıma davet eder. Sergi, 17 Şubat 2016 tarihine kadar izleyicilerin ziyaretine açıktır.